Kişiselleştirilmiş pazarlama aslında tam da isminden anladığımız şeydir. Her sabah işe gitmeden önce lokal kafenizden bir orta boy americano aldığınızı düşünün, bartender bir süre sonra ne içtiğinizi hatırlayıp size direkt isminiz ile hitap ederse bu sizi elbette mutlu edecektir. Kişiselletirilmiş pazarlama da dünyanın dijitalleşmesi ile özellikle son yıllarda çok fazla karşımıza çıkmaya başladı. Kişiselleşen pazarlamanın olumlu yönlerini keşfeden birçok işletme de dolayısıyla dijital pazarlama çalışmalarına yatırım yapmaya başladı. Siz de kişiselleştirilmiş pazarlamaya gereken önemi göstermek için E-ticaret Danışmanlığı almayı düşünebilirsiniz.
Google’ın eşsiz bir kullanıcı deneyimi sunmaya çalışması gibi, online işletmeler de müşterilerine eşsiz bir satış deneyimi sunmak istiyor. Müşteri deneyimini arttıran ve sonunda sadık müşteriler oluşturan bu stratejilerden biri ise kişiselleştirilmiş pazarlamadır. Yazının devamında kişiselleştirilmiş pazarlama nedir ve nasıl yapılır açıklıyor olacağız. Keyifli okumalar!
Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nedir?
Bir diğer adı birebir pazarlama olan kişiselleştirilmiş pazarlama son yılların gözdesi olan dijital pazarlama stratejilerinden biridir. Bireysel pazarlama müşterilerin tercihlerinden ve seçimlerinden öğrenir, bu tercihler ise ilgili müşterilere ulaşmak için pazarlama faaliyetlerini şekillendirir. Yani, aslında kişiye özel bir pazarlama elimizdeki bilgiden yola çıkarak hedef kitlenin beklentilerine yanıt vermektir.
Kullanıcıların kişisel tercihlerini not eden ve hatırlayan bir yazılım aracılığı ile müşteri tıklamaların, ziyaretlerini ve satın alma davranışları kayıt altına alınıyor ve böylelikle müşterilerin ilgisini sürekli tutmak hedefleniyor.
Kullanıcılardan edinilen bilgileri ise elbette bizler toplamıyoruz. Bunun yerine, websitelerinde izleme çerezleri denen yardımcılar bulunuyor. İzleme çerezleri siteyi ziyaret eden kullanıcın hareketlerini, tercihlerini ve hangi ürünlere baktığını izleyebilme özelliğine sahiptir.
Kişiselleştirilmiş Pazarlama Türleri
Kişiselleştirilmiş pazarlamayı kişiselleştirme ve özelleştirme adı altında iki farklı başlığa ayırabiliriz.
- Kişiselleştirme: Kişiselleştirme türünde ilgili marka, tüketicilerin kişisel zevklerini ve tercihlerini analiz eder ve öğrenir. Bu veriler ile daha sonra bir pazarlama stratejisi oluşturulur. Bunun örneklerine hepimiz rastlamışızdır. Örneğin, online bir mağazadan alışveriş yapıyorsunuz, bu davranışı birkaç kez tekrarladığınızda daha sonra size özel ürün önerileri görmeniz çok olasıdır. Kısaca, kişiselleştirme geçmiş alışveriş deneyimlerinizden yola çıkarak size uygun olduğu düşünülen ve sevebileceğiniz yeni ürünler sunma taktiğidir.
- Özelleştirme: Özelleştirme ise kişiselleştirmeden biraz farklıdır. Özelleştirme türünde marka kullanıcının zevklerini ve tercihlerini öğrenmektense kullanıcılara tercihlerine uygun seçenekler tasarlama imkanı sunmasıdır. Örneğin, bir stream platformuna üye oluyorsunuz ve izlemek istediğiniz kategorileri belirliyorsunuz. Belgesel, dram ve komedi türlerini işaretlediğinizde söz konusu marka size yalnızca istediğiniz konular ile ilgili öneriler sunacaktır.
Kişiselleştirilmiş Pazarlama Stratejileri Nelerdir?
Yazının başında da bahsettiğimiz gibi lokal kahvecilerin müşterilerini hatırlayıp ne içtiğini bilmesi kişileri mutlu edecektir. Bu tarz küçük jestler kişileri alışveriş yaptıkları yerleri sevmeye ve o mekanlara sadık olmaya yöneltir. Kısacası, kullanıcıların ne sevdiğini bilmek ve buna yönelik öneriler tasarlamak dijital pazarlamada da önde gelen taktiklerdendir.
Bu taktiklerden ilki Netflix, Amazon, Blu gibi stream platformların kullandığı öneri stratejisidir. Bu platformlar kullanıcılarının izleme, beğenme ve listeye ekleme davranışlarından yola çıkarak kullanıcılara özel bir izleme önerisi planı kurgular; bu da en etkili dijital pazarlama yöntemlerinden biridir.
Bununla beraber birçok e-ticaret firması maliyetsiz üyelik seçeneği sunmaktadır. Müşterilerin alışverişlerine özel tanımlanan indirim kuponları ya da kampanyalar gibi stratejiler hem müşteriyi firmaya bağlı tutar hem de firma müşterinin alışveriş tercihlerini izleme fırsatı bulur. Böylelikle, kitlelerin alışveriş davranışlarına göre özelleştirilmiş kampanya mesajları iletebilirler.
Kişiselleştirilmiş Pazarlama Nasıl Yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi daha önce alışveriş yaptığınız herhangi bir online mağazayı ziyaret ettiğinizde hemen aşağıda size özel ürünler, sizin için seçtiklerimiz gibi ibareler görmeniz çok olasıdır. Hatta, bu firmaların mail yağmuruna tutuluyor dahi olabilirsiniz.
Netflix gibi stream platformlar ile Trendyol gibi e-ticaret devleri kullanıcıların tıkladıkları sayfalar, bu sayfalarda yaptıkları aktiviteler, aradıkları ürünler, en son gezdikleri ürünler, listelerine ekledikleri filmler gibi aklınıza gelebilecek her tür hamleyi kaydederek bu hamleleri kendi pazarlama stratejilerine entegre ediyorlar ve böylelikle kişiselleştirilmiş bir pazarlama planı oluşturuyorlar.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli şey ise tüm müşterilerin satın alma davranışlarını ve tercihlerini kaydedebilen bir veri sistemi kurmaktır. Bir veri sistemi inşasının ilk aşaması ise kullanıcı tabanı oluşturmaktır. Bu kullanıcı tabanı ise daha sonra kullanıcı ID’leri ile kişiselleştirilmiş profillere dönüşüyor.
Bütün bunlara ek olarak, kişiselleştirilmiş pazarlama ile kitlesel pazarlamanın en büyük farkını hatırlayalım. Bireysel pazarlamada kitlesel pazarlamanın aksine büyük bir kitleye hitap eden ortak bir mesaj yoktur. Daha ziyade, kişisel bir pazarlama stratejisi küçük kitlelere hitap eder. Tam da bu nedenle kişisel pazarlama faaliyetleri söz konusu olduğunda hedef kitle özenle seçilmelidir. Aksi takdirde, son derece özelleştirilmiş ve kısıtlı bir kitleye hitap eden bir tanıtım mailinin rastgele kullanıcılara ulaşması çok mantıksız olacaktır.
En Etkili Kişiselleştirilmiş Pazarlama Taktikleri
Bireysel pazarlamanın etkilerini ve önemini artık anladığınızı umuyorum. Diğer taraftan, işletmeler henüz dijital pazarlama faaliyetlerine gereken değeri veremiyor. Örnekler ile anlayalım:
- Bireysel pazarlama taktiklerini uygulayan işletmelerin satışlarında %19’luk bir artış gözlemleniyor.
- Kişiselleştirilmiş mail bültenleri ise toplu maillere kıyasla %29 daha fazla tıklanıyor.
İşte herkesi durup düşünmeye itecek en etkili kişisel pazarlama taktikleri:
- Genel segmentasyon: Lokasyona bağlı hizmet sunmasanız dahi segmentasyon taktiğini uygulayabilirsiniz. Kullanıcılarınızın ortak noktalarını keşfetmek için temel varlıklarınızın ötesine göz atmalısınız. Bu şekilde, hangi kitleye özel nasıl kişiselleştirilmiş içerikler üretmeniz gerektiğini bilir, potansiyel müşterilerinizin tepkilerini analiz ederek hangi promosyonlara yer verip vermemeniz gerektiğini tahmin edebilirsiniz.
- Dinamik içerik: Dinamik içerik çeşitli ve değişkenlik gösteren içeriktir. Bu içerikleri kişilere hitap eden bireysel mailler, kişiye özel açılış sayfası, bireysel form ve anketler şeklinde kullanmanız mümkündür.
- Satın alma davranışı bazlı segmentasyon: Bunu hemen bir örnekle açıklayalım. Satın alma davranışı bazlı segmentasyonu hayata geçiren firmalardan biri Boca Java adında bir kahveci. Boca Java 2, 3 ve 4’lü paketlerde kahve satın alım yapan müşterilerini saptayıp bu müşterilere 3 paket kahve alımında %17 indirim uygulanacağına dair bilgilendirici bir mail göndermiştir. Bu uygulamanın sonucunda 2’li paket alan müşterilerin bu kampanyadan en çok yararlananlar olduğu anlaşılmıştır. Böylelikle hem hangi müşteri grubunun bu kampanya için daha meyilli olduğu saptanmış hem de bu grubun daha fazla satın alma davranışı gerçekleştirmesi sağlanmıştır.
- Zaman yönetimi: Rastgele zamanlarda rastgele mailler göndermek genellikle istenen verimi vermemektedir. Bunun yerine, müşterilerin mailleri açma saatlerinin ortalamasını saptayıp bu zamanlarda mail göndermenin e-mail pazarlamadan kazanılan gelirin %8 artmasını sağladığı gözlemlenmiştir.
İşletmeler İçin Kişiselleştirilmiş Pazarlamanın Faydaları
İnceleyelim:
- Potansiyel müşterilerinizin ilgi ve isteklerine yanıt vererek daha iyi bir müşteri deneyimi sunarsınız,
- Müşterileriniz kişisel bilgi sağlamaya daha istekli hale gelirler,
- Müşterilerinizin mail bülteninize katılma, iletişim formlarını doldurma ve sosyal medya çekilişlerinize katılma olasılığı artacaktır,
- Sadık müşteriler elde edersiniz,
- Daha iyi bir müşteri deneyimi sunmanın sonucunda daha çok kar edersiniz,
- Kişiselleştirme stratejisine yer veren işletmelerin satışlarının %30 arttığı gözlemlenmiştir.
Bu oranın da yıllar içinde artacağı düşünülmektedir. Kişiselleştirmenin bir diğer faydası ise marka değerini arttırmasıdır. Doğal olarak, müşteriler iyi bir deneyim yaşadıklarında ilgili markaya karşı güven duygularını ve bağlılıklarını arttırırlar. Bu durum da markanızın rakiplerin arasından sıyrılmasını sağlar.
Portiga Kurucusu