Rekabetçi bir piyasada müşteri davranış kalıplarının ve deneyimlerinin ne denli önemli olduğu tartışılmazdır. Nöropazarlama da tam olarak burada işimize yarıyor. Bu yazıda müşterilerinizin davranışlarını nasıl anlayabilirsiniz ve bu size ne kazandırır anlatacağız. Keyifli okumalar dileriz!
Nöropazarlama Nedir?
Neuromarketing olarak da bilinen bu pazarlama stratejisinin temelinde müşterilerin nörolojik sisteminin pazarlama stratejilerine nasıl tepkiler verdiğini incelemek ve bunları stratejilere uygun hale getirmek yatıyor. Diğer bir deyişle; insan beyninin bütünüyle satın alma mantığı, hedef kitlenin satın alma kararını nelerin etkilediği ve alışveriş motivasyonları incelenir ve veriler pazarlama stratejilerine entegre edilir.
Nöropazarlama Ne İçin Kullanılır?
Neuromarketing insanların beyinlerini taramak ve belirli reklamlara, ambalajlara ya da tasarımlara yönelik fizyolojik ve sinirsel sinyalleri değerlendirmek için çeşitli araçlar kullanır. Pazarlamacılar müşterilere reklamlar, ambalajlar veya ürün tasarımları gösterir ve onların tepkilerini ve beyin aktivitelerini takip eder. Yanıtları aldıktan ve çeşitli analizler gerçekleştirdikten sonra şirketler bir sonraki süreçte hangi adımları atmaları gerektiğine karar verebilir.
Çoğu zaman bireylere bir ürünü neden satın almaya karar verdiklerini sormaktansa neuromarketing araçlarını kullanmak daha rasyonel yanıtlar almanıza yardımcı olur. Çünkü neuromarketing detaylı analizler ile sonuca ulaşır. Dinlenilen bir müzik, bir cips paketinin rengi ya da bir slogan gibi birçok etken müşterilerin satın alma davranışları üzerinde etki sahibidir.
Markalar Nöropazarlamayı Nasıl Kullanır?
Günlük yaşamda neuormarketing örneklerine cips paketlerinde sıkça rastlıyoruz. Örneğin; bugün sıklıkla kullanılan kırmızı rengin açlık hissini pekiştirdiği kanısı da neuromarketing stratejileri sonucunda elde edilmiş bir veridir. Markalar, A/B testi niteliğinde olan ürün paketlerini müşterilere göstermiş ve tepkilerini kaydetmiştir, ardından ise birçok soru yönelterek analizlerini derinleştirmişlerdir. Bu araştırma sonucunda tüketicilerin parlak ve gösterişli paketleri tercih etmek yerine mat ve sade paketlerden hoşnut olduğu öğrenilmiştir.
Neuromarketing’in bu denli güvenilir bir strateji olmasının sebebini Cheetos’un EEG kullanarak yaptığı araştırma ile anlayabiliriz. Cheetos, yeni reklam filmini hedef kitlesinin üzerinde test ederken EEG kullanarak tepkilerini kaydetmiştir. Katılımcılar reklamı beğenmediklerini dile getirseler de araştırmanın sonucunda yer alan rapora göre durumun tam tersi olduğu anlaşılmıştır.
Nöropazarlama Araçları Nelerdir?
Neuromarketing beyin aktivitesini görüntüleme mantığı ile çalışır ve bu aktivitenin vücutta yarattığı fizyolojik yanıtları gözlemler. Bunu yaparken ise fMRI ve EEG gibi araçlar kullanır. Bu araçlar ile şirketler müşterilerin duygu ve düşüncelerine erişerek pazarlama stratejilerini güçlendirirler.
EEG
Açılımı elektroensefalografi olan EEG, insan kafa derisine bağlanan elektrotlar sayesinde beynin elektriksel faaliyetlerini izlemeye yarar. EEG aracılığı ile milisaniyelik beyin tepkilerini dahi izlemek mümkündür.
fMRI
Açılımı fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme olan FMRI, neuromarketing stratejisinde yaygın olarak kullanılır. Pahalı bir yöntem olsa da beyindeki nöral aktiviteyi saptama konusunda başarılı bir uygulamadır. fMRI’nın çalışma mantığı beyindeki kan akışını izleyerek tepkilerin anlaşılmasıdır. fMRI, Cheetos örneğinde olduğu gibi kişiler görsel ya da işitler veriler ile ilgiliyken beyindeki kan akışını izlemek için mıknatıslar kullanır. Bu sırada ise bir denetçi araştırmaya katılım sağlayan kişinin nasıl hissettiğini anlamak için beynin zevk merkezini gözlemler. fMRI belirli bir ürünün ya da hizmetin beynin hangi alanlarını etkinleştirdiğini anlamak için kullanılır ancak kısa süreli anlık tepkileri anlamamıza yardımcı olmaz.
Nöropazarlama Hangi Alanlara Uygulanır?
Neuromarketing hayatımızın neredeyse her alanına dahil olan bir stratejidir. Kullanıldığı alanları inceleyelim:
- İçerik pazarlaması
Kişilerin bir içerik karşısında nasıl tepkiler verdiğini anlamak için neuromarketing’den yardım alınır.
- UX tasarımlar
Neuromarketing ile kullanıcı deneyimi ve etkileşimi izlenebilir ve geliştirilir. İnsanların web sitenizde en çok nereye baktığınızı anlamanıza yardımcı olur.
- Sosyal medya
Neuromarketing hangi reklamların tıklama alacak caziplikte olduğunu ölçmek için kullanılabilir.
- Görseller
Görseller en çok dikkatimizi çeken alanlardan biridir ve araştırmalara göre herhangi bir içerik ya da ürün hakkında ilk yargılarımız 0,05 saniyede oluşur. Buna istinaden neuromarketing ile müşterilerin ilk anda ürün ya da hizmetler hakkında ne düşündüğü tam olarak ölçülebilir.
- SEO çalışmaları
Web sitenizin okuyucularınız üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu ölçmek ve sitenizi iyileştirmek için de neuromarketing kullanabilirsiniz.
Portiga Kurucusu