ERP Yazılımları

Bulut Teknolojisi Nedir? Ne İşe Yarar?

jtKrB8FjPcrI6lcHlbpBt5YAAAAA==

Bu yazımızda sizlerle birlikte bulut teknolojisi nedir sorusuna detaylı bir yanıt arıyor olacağız. Ardından bulut depolama teknolojisi nedir sorusunu da detaylı bir şekilde cevaplayacağız. Günümüzün teknolojisi akıl almaz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor. Bu teknolojik gelişmeler neticesinde son zamanlarda dijital dünyada da oldukça önemli olaylar meydana geldi. Önceleri bir bulut ERP Yazılımı sayesinde işletmeler iş süreçlerini neredeyse hiçbir fiziksel donanıma ihtiyaç duymadan tamamen dijital ortamlar üzerinden gerçekleştirmeye başladıysa da günümüzde bahsetmiş olduğumuz konu Meta Verse evrenine kadar uzanıyor. Son olarak bildiğiniz gibi sosyal medya devi Facebook, şirket ismini Meta olarak değiştirdi ve bu dünyayı inşa edebilmek ve adapte olabilmek için şimdiden kendisini hazırlamaya başladı. Yazımızın konusu aslında tam olarak Meta Verse değil. Fakat konu ile yakından ilgili olan herkesin de bildiği gibi internet teknolojilerinin bir Meta Verse dünyası geliştirebilecek seviyelere ulaşmasında bulut bilişimin payı oldukça büyüktür. Peki yepyeni bir çevrimiçi dünya yaratmaya olanak sağlayan bulut teknolojisi nedir?

Bulut teknolojisi sunucu, bilgisayar, tablet ve telefon gibi internet erişimine sahip her türlü cihazın, zaman ve mekan kısıtlamasına bağımlı olmadan veri paylaşımı gerçekleştirmesine imkan sağlar. Bulut bilişim prensibinin baz alınmasıyla geliştirilmiş olan veri depolama uygulamalarına da bulut depolama adı verilmektedir. Haydi şimdi bulut teknolojisi nedir sorusunu da detaylı bir şekilde cevaplayarak yazımıza devam edelim.

Bulut Teknolojisi Nedir?

bulut teknolojisi nedir
Bulut Teknolojisi Nedir?

Bulut teknolojisi nedir sorusuna verilebilecek en kısa ve net cevap, bu teknolojilerin hiçbir fiziksel donanıma ihtiyaç duymadan cihazlar arasında veri paylaşımına olanak sağlıyor oldukları olacaktır. Her ne kadar kısa ve öz olan bu açıklama oldukça basit gözükse de bu teknolojinin altında yatan ve işlemesine olanak sağlayan süreç bu kadar basit değildir. Bulut bilişim, çevrim içi ortamlar üzerinde kurulu bir bulut ağı üzerinden tüm bilgi işlem hizmetleri arasında veri ve kaynak paylaşımı sağlamaktadır. Birçoğunuzun bu bilgi işlem hizmetlerinin neler olduklarını bildiğinden eminim. Fakat yine de bilmeyenler için bu konudan da kısaca bahsedelim. Bilgi işlem hizmetleri temel olarak sunucular, depolama, veri tabanları, ağlar, yazılım, analiz ve makine zekası olarak kategorize edilmektedir. Bulut bilişimin kullanılmadığı ortamlarda söz konusu bu bilgi işlem hizmetleri veri ve kaynak paylaşımını fiziki ortamlar üzerinden gerçekleştirmek zorundadırlar.

Ne İşe Yarar?

Bulut teknolojisi nedir konusu hakkında kafamızdaki sorular daha da netleştiyse şimdi bu teknolojilerin ne işe yaradıklarını daha yakından inceleyebiliriz. Bulut bilişim öncelikli olarak gerek bireysel gerekse de kurumsal her kullanıma yönelik çok çeşitli hizmetlere olanak sağlamaktadır. Bu hizmetler arasında durum kurtarma, veri yedekleme, big data analizi, müşterilere yönelik internet hizmetleri sağlama, e-posta servisleri sağlama, yazılım geliştirme ve test etme başı çekmektedir. Fakat teknolojinin erişmiş olduğu nokta itibariyle bulut bilişim, sektörel bazlı kullanımlarda bu hizmetleri sağlamaktan çok daha ötesine geçebilmektedir. Örnek vermek gerekirse sağlık sektöründe bulut bilişim sayesinde kişiselleştirilmiş tedavi metotları geliştirebilmek son derece mümkün hale gelmiştir. Bununla birlikte finans sektöründe faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar gerçek zamanlı dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçebilmek adına yine bulut bilişim teknolojisinin sağlamış olduğu olanaklardan faydalanmaktadırlar. Bulut bilişim konusu yeterince iyi anlaşıldıysa şimdi de bulut depolama teknolojisi nedir sorusunun cevabını merak eden okuyucularımızı daha fazla bekletmeyelim.

Bulut Depolama Teknolojisi Nedir?

bulut depolama teknolojisi nedir
Bulut Depolama Teknolojisi Nedir?

Bulut depolama teknolojisi nedir? Normal koşullar altında dijital ortamlarda oluşturulmuş veya bu tür ortamlara aktarılmış belge veya yazılımları depolamak amacıyla fiziki bir depolama aygıtına ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat bulut teknolojilerinin göstermiş olduğu gelişimin fayda sağlamadığı alan neredeyse yok denecek kadar azdır. Bulut bilişim söz konusu belge ve yazılımlarınızı hiçbir fiziki depolama cihazına veya bir donanıma ihtiyaç duymadan tamamen sanal ortamlarda depolayabilmenize olanak sağlamaktadır. Bulut depolama teknolojisi de tam olarak bu anlama gelmektedir. Bu bağlamda birçok kullanıcının kafasına takılan sorular bulunuyor olsa da bulut depolama sistemleri mevcut depolama sistemleri arasında en yüksek güvenliğe sahip sistemlerdendir. Bulut depolama sistemlerinde saklamaya karar verdiğiniz hiçbir belge üçüncü taraf kişilerle paylaşılmaz. Ayrıca kötü niyetli kişilerin de bulut depolama sistemlerinde saklanan verilere yasa dışı yöntemleri kullanarak erişim sağlayabilmeleri neredeyse imkansızdır.

Bulut Teknolojisi Ne İçin Kullanılır?

Bulut depolama teknolojisi nedir konulu alt başlığımızda da açıklamış olduğumuz gibi bulut bilişimin en öncelikli kullanım alanları arasında depolama başı çekmektedir. Bununla birlikte bulut teknolojileri özellikle iş dünyasına çok büyük kolaylıklar sağlayan birçok yazılımın geliştirilmesine de olanak sağlamıştır. Örnek vermek gerekirse işletmeler ve kurumlar hemen hemen her türlü iş süreçlerini tamamen dijital ortamlardan yürütürken bulut teknolojisinden etkin olarak faydalanmaktadır. Bulut teknolojisinin sağlamış olduğu avantajlardan ise yazımızın devamında bahsediyor olacağız.

Bulut Teknolojisi Avantajları Nelerdir?

bulut teknolojisi avantajlari nelerdir
Bulut Teknolojisi Avantajları Nelerdir?
  • İşletmelerin ve kurumların bir veri merkezi kurma amacıyla donanımlar ve yazılımlar satın almalarına gerek kalmaz. Bu da ilgili alanlara yapılacak yatırımları ve altyapı giderlerini azaltarak mali bakımdan tasarruf edebilmenize olanak sağlar.
  • Kurulumunun ve kullanımının son derece hızlı ve pratik olmasının yanı sıra bilgi işlem kaynaklarına erişim konusunda da aynı süratle büyük esneklik de sağlamaktadır.
  • Küresel ölçekli şirketler için son derece esnek ölçeklendirme olanakları da sağlamaktadır.
  • Çalışanlara hızlı ve pratik bir erişim olanağı sağlayarak şirket içi verimlilik ve performansı artırır.
  • Güvenilirlik, güvenlik ve gizlilik gibi konularda bulut bilişim son derece üst düzey olanak ve tedbirlere sahiptir.
  • Fiziksel donanımlarda depolanan verilerin aksine bulut depolama sistemlerinde depolanmış veriler asla kaybolmaz. Yani hiçbir zaman bir veri kurtarma sorunu ile karşı karşıya kalmazsınız.
  • Bulut depolama sistemleri üzerinden erişim sağlanan dosyaları okuyabilmek veya üzerinde düzenlemeler gerçekleştirebilmek amacıyla indirmeye gerek yoktur.

Bulut Teknolojileri Nelerdir?

Bulut bilişim sağlayıcısı olarak hizmet veren kuruluşlar temelde üç kategoride hizmet sağlayabilmektedirler. Bulut teknolojilerinde her bir yapı bir diğer yapının üzerine eklenmek suretiyle bir model oluşturulur. Bu yolla oluşturulan söz konusu modeller yükseldikçe işletmelerin iş yükü de tam tersi bir orantıda azalma gösterecektir. Bahsetmiş olduğumuz bu üç ana kategoriyi ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • IaaS (Hizmet olarak altyapı): Bu hizmet modeli bilgi işleme temeline dayanmaktadır. Bu hizmetten faydalanan kuruluşlar kullandıkça öde anlayışıyla bir bulut altyapısı kiralamaktadırlar.
  • PaaS (Hizmet olarak platform): Bu hizmet modeli daha çok geliştiricilere yöneliktir. Bu hizmet modeli ile herhangi bir altyapıya ihtiyaç duymadan bir yazılım veya web ve mobil uygulaması geliştirebilir ve test edebilirsiniz.
  • SaaS (Hizmet olarak yazılım): Bu hizmet modelinde bulut sağlayıcı firma uygulamalara ve altyapıya yönelik her türlü bakım ve barındırma işlemlerini üstlenmektedir. Bu hizmet modeli ile kullanıcılar, önceden belirlemiş oldukları herhangi bir uygulamayı kullanabilir.

Bulut Teknolojisinin Dezavantajları

Bulut teknolojilerinin en büyük dezavantajı bir internet bağlantısına sahip olmadan verilerinize veya kullanmakta olduğunuz hizmet modeline erişemeyecek olmanızdır. Bununla birlikte bulut teknolojisinden faydalanmak isteyen kullanıcıların kullanmakta oldukları internetin de hızı veri alışverişini doğrudan etkileyecek bir başka önemli unsurdur. Güvenlik konusunda birtakım endişelere sahip kullanıcıların ise güçlü şifreler belirlemeleri halinde herhangi bir güvenlik ihlaline maruz kalmaları son derece düşük bir olasılıktır. Görmüş olduğunuz gibi bulut teknolojilerinin sahip olduğu dezavantajların tamamı internet bağlantısı ile alakalıdır. Bunun sebebi de bulut teknolojilerinin zaten internet bazlı teknolojiler olmasından kaynaklanmaktadır.