ERP nedir sorusuna ilk önce ERP’in açılımının ne olduğuna cevap vererek başlamak daha doğru olur. Öyleyse hadi şimdi ERP nedir ve ERP ne demek gibi soruları cevaplayacağımız makalemizin girişine başlayalım. ERP, adından da anlaşılacağı gibi, Enterprice Resource Planning kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu açılımın Türkçe anlamı ise Kurumsal Kaynak Planlama olarak çevrilmektedir. Yani ERP ne demek sorusuna Türkçe olarak cevap vermemiz gerekirse bu cevap Kurumsal Kaynak Planlama olacaktır. Şirketlerin, işletmelerinin önemli kısımlarını yönetmek ve entegre etmek için kullandıkları sürece verilen genel bir addır. Fakat bu isimde bulunan planlama kelimesi sizi yanıltmasın. Çünkü bu süreçlerde planlamanın yanı sıra yönetme de yer almaktadır. Her firma sahip olduğu kaynakları bir bütün halinde ve en verimli şekilde yönetmek ister. İşte bir ERP programı burada devreye girer. Firmalar ERP programı sayesinde kaynaklarını tek bir elden en verimli şekilde yönetebilme imkanına sahip olur. Buradan da anlaşılacağı gibi ERP, iş dünyasında kritik öneme sahiptir. ERP ne demek sorusuna cevap verdiğimize göre artık ERP’i daha detaylı anlatmaya başlayabiliriz.
ERP Nedir?
Birçok ERP programı uygulaması, şirketlerini çalıştırmak için gereken tüm süreçleri tek bir sistemle entegre ederek kaynak planlamasını gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Bunun yüzden ERP programı şirketler için önemlidir. Bir ERP programı işletmelere ait çok sayıda unsuru tek bir sistem içerisinde entegre edebilir. Bu öğeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Planlama
- Satın alma envanteri
- Satış
- Pazarlama
- Finans
- İnsan kaynakları
- İşletmelere ait olabilecek çok sayıda farklı unsur
Bir ERP programı olmadan, her departman kendi sistemini belirli görevler için optimize etmek zorunda kalırdı. ERP programı sayesinde her departman hala kendi sistemine sahiptir. Ancak her departman tüm sistemlere tek bir ara yüz ile erişebilme imkanına sahiptir. Üstelik bunu sadece tek bir uygulama üzerinden gerçekleştirebilir. Aynı zamanda, bir ERP programı çeşitli departmanların firmanın diğer departmanlarıyla daha kolay iletişim kurmasını sağlar. Bu sayede tüm departmanlar hem güvenli hem de hızlı bilgi paylaşımı gerçekleştirebilir. Farklı bölümlerin faaliyetleri ve durumları hakkında bilgi toplar. Ayrıca bu bilgileri verimli bir şekilde kullanabilecek diğer bölümlere sunar.
ERP Ne İşe Yarar?
Makalemizin bu kısmında ERP hakkında bilmeniz gereken birçok şeyi bulabileceksiniz. Bir ERP programı bir işletmeye ait şu alanlar ile ilgili bilgileri birbirine bağlar:
- Üretim
- Finans
- Dağıtım
- İK (İnsan kaynakları)
Böylece bir şirketin daha bilinçli planlar yapmasına ve hareket etmesine yardımcı olur. Bir işletmenin her bir parçası tarafından kullanılan farklı teknolojileri de birbirine bağlar. Böylece tek bir ERP programı maliyetli, yinelenen ve uyumsuz teknolojileri ortadan kaldırabilir. ERP sistemlerinin genel olarak birbirine entegre ettiği süreçleri de şu şekilde sıralayabiliriz:
- Borç hesapları
- Stok kontrol sistemleri
- Müşteri veri tabanları
- Sipariş izleme sistemleri
Bir ERP sistemi, bir şirketteki tüm verimsizlikleri her durumda ortadan kaldıramayabilir. Şirketler organize olma şeklini gerekirse yeniden düzenlenmelidir. Aksi takdirde ERP programı uyumsuz teknoloji ile sonuçlanır. Bu durumda firmalar ERP sistemlerinden istedikleri verimi elde edemezler. ERP sistemlerinin başarılı sonuçlar verememesinin en önemli nedeni bir şirketin yazılımla uyumlu olmayan eski çalışma süreçlerini terk etme konusundaki isteksizliğidir. Bu durumda ERP, kurumların hedeflerine ulaşabilmeleri konusunda yetersiz kalabilir.
ERP Neden Gereklidir?
ERP nedir ve ERP ne demek gibi sorulara detaylı cevaplar verdiğimiz bu makalemizde artık ERP sistemlerinin işletmeler için neden gerekli olduğunu açıklayabiliriz. ERP programı büyük bir organizasyon için çok çeşitli dijital sistemleri birbirine entegre eden bir yapıştırıcı gibidir. Bu etki, işletmelerde yer alan farklı departmanların birbirleriyle uyum içerisinde çalışabilmelerine önemli ölçüde katkı sağlayacaktır. Bir firma ERP sistemlerine geçmeden önce kendisini doğru bir şekilde tanımlamalıdır. Böylece işletmeler kendilerine ait tüm iş ve iş süreçlerini tanımlamış olurlar. Bu süreç işletmeye ait tüm süreçleri hem yalınlaştırıcı hem de büyük ölçüde kolaylaştırıcı bir etki yaratacaktır. Böylece işletmelerin maliyetleri doğrudan azalma eğilimi gösterecektir. Ayrıca işletmeler bu sayede zamanı verimli kullanma konusunda da önemli tasarruflar sağlayacaktır.
ERP programları ilk başlarda fiziksel istemci sunucularını kullanan geleneksel yazılım modelleri şeklinde hizmet veriyordu. Daha sonra uzaktan, web tabanlı erişim sunan bulut tabanlı yazılımlara doğru yıllar içinde gelişmiştir. Şüphesiz ki ERP sistemlerinin bu gelişimi, işletmeler ve firmalar üzerinde çok önemli olumlu etkiler yaratmıştır.
Firmalar Neden ERP Programı Kullanmalıdır?
Bu soruya cevap vermeden önce ERP ne demek denildiğinde aklımıza bir bedeni veya bir binayı bir arada ayakta tutan bir yapı geldiğinden emin olalım. Öyleyse ERP’i işletmenin veya firmanın farklı departmanlarının bir arada ve uyum içerisinde çalışabilmelerini sağlayan sistemler bütünü olarak tarif edebiliriz. Her işletme ve şirket içerisinde birbirinden farklı alanlara bakan uzman ekipler ve çalışanlar vardır. Bu ekiplere departman denir. Bu departmanlar işletmelerin her açıdan en verimli şekilde işleyebilmeleri adında farklı görevleri yerine getirirler. Fakat aynı zamanda bu görevleri yerine getirirken birbirleriyle uyum içinde olmaları da gereklidir. İşte tüm bu süreçlerin başarılı ve uyumlu bir şekilde yürütülmesini sağlayan sistemlere ERP denir. ERP nedir ve ERP ne demek gibi soruların açıklamaya çalıştığı şey aslında tam olarak ERP sistemlerinin ne işe yaradıklarıdır. Birçok tecrübeli ve itibarlı işletme ERP sistemleri sayesinde bu süreçleri en iyi şekilde optimize edebilmeyi başarmıştır. Bununla birlikte, her yeni girişimci de ERP nedir, ERP ne demek ve ERP ne işe yarar gibi soruların peşinde koşmuştur.
Hangi Şirketler ERP Programı Kullanmalıdır?
ERP ne demek ve ERP nedir gibi sorular iş dünyasında ve girişimcilik dünyasında pek yaygın değildi. Bunun tabi ki bir nedeni vardı. Geçmişte, büyük işletme ERP sistemleri genellikle yerinde, yani kurum içi ERP çözümlerini devreye alırdı. Ayrıca yazılım çözümlerini analiz etmek, özelleştirmek, yükseltmek ve dağıtmak amacı taşıyordu. Bu yüzden BT ve diğer desteğe ayırmak için bol miktarda kaynağa sahip olan büyük kuruluşlara hitap ediyordu. Ancak Küçük İşletme ERP veya KOBİ ERP ifadesi de yaygın olarak görülmektedir. Bu ifadeler genellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin belirli ihtiyaçlarını karşılamak için oluşturulan işletme yönetimi uygulamalarına sahip ERP yazılım sistemlerine atıfta bulunur. Günümüzde bu deyimler daha az kullanılmaktadır. Çünkü artık önemli faktör şirket büyüklüğü değildir. Önemli olan ERP sisteminin, organizasyonun büyüklüğü ne olursa olsun mevcut ve gelecekteki iş gereksinimlerini etkili bir şekilde karşılayıp karşılamadığını belirlemektir.
ERP nedir, ERP ne demek ve ERP yazılımı ne işe yarar gibi konuları detaylı olarak ele aldık. Kuruluşların ekstra maliyetleri ortadan kaldıran ERP sistemlerini dikkate alması ve seçmesi zorunludur. Bu sistemler aynı zamanda hızlı iş değişikliği hızına uyum sağlamalı, gelecekteki teknolojileri ele almalı ve diğer tanımlanmış gereksinimleri de karşılamalıdır. Eğer siz de bu gereksinimlerinizi karşılayabilecek bir ERP yazılımı arıyorsanız ilk olarak internet üzerinden iyi bir araştırma yapmanız gerekecektir. Umarız makalemiz ERP nedir ve ERP ne demek gibi sorularınızı cevaplama konusunda size yardımcı olabilmiştir.
Portiga Kurucusu