ROI nedir? ROI hesaplama nasıl yapılır? ROI terimi İngilizce Return on Investment kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açılımın Türkçe karşılığı ise yatırım getirisi şeklinde çevrilmektedir. Yazımıza başlamadan önce ise yatırım getirisi hedeflerinize ulaşabilmeniz adına bir E-Ticaret Danışmanlığı ile iş birliği yapmanızı tavsiye ettiğimizi hatırlatmak isteriz. O halde; ROI nedir sorusuyla konuya giriş yapalım.
Yatırım Getirisi (ROI) Nedir?
ROI herhangi bir yatırımdan kazanç elde etme ihtimalini ölçmek amacıyla kullanılan bir finansal ölçüttür. ROI ile bir yatırımın verimliliğini ya da karlılığını değerlendirebilirsiniz. Bu amaçla ROI kullanımı oldukça yaygındır. Bunu yaparken herhangi bir yatırımdan elde edilen kar ya da zarar yatırımın maliyeti ile kıyaslanabilir. Bu ölçüt, çeşitli yatırımlardan elde edilen getirileri karşılaştırırken de kullanılabilir. Bir iş analizinde yatırım getirisi ve dahili getiri oranı gibi diğer nakit akışı ölçümleri bir dizi farklı yatırım alternatifinin cazipliğini değerlendiren ve sıralayan temel ölçüler arasındadır.
ROI aslında bir orandır. Buna karşın yaygın bir şekilde bir oran yerine yüzde biçiminde ifade edilmektedir. Yatırım getirisi bir yatırımın karlılığının yaklaşık olarak belirlendiği bir ölçüdür. Bu bağlamda ROI çok çeşitli uygulamalara sahiptir. Haydi şimdi de bu uygulamalardan bazılarından bahsedelim. Bir işletmenin satın alınmasına yatırım yapıp yapmamaya karar verirken ROI’den faydalanabilirsiniz. Bununla birlikte ROI bir gayrimenkul işleminin sonuçlarını değerlendirirken de oldukça faydalı olabilir. ROI aynı zamanda bir hisse senedi yatırımının karlılığını da ölçebilir.
ROI bir ölçüm olarak her bağlamda aynı çağrışımlara sahiptir. İşte tam da bu sebeple yanlış anlaşılma veya yanlış yorumlanma olasılığı neredeyse sıfırdır. Buna karşın ROI ölçümünün bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Yatırım getirileri, aslında riskle doğrudan ilişkilidir. Bu bağlamda ROI riske göre ayarlanamamaktadır.
Yatırım Getirisi (ROI) Nasıl Hesaplanır?
ROI yatırım getirisi hesaplama konusunda tüm dünya genelinde standart bir ölçüm haline gelmiş evrensel bir hesaplama biçimidir. Onu bu konuma getiren en önemli özelliği ise son derece basit ve anlaşılır olmasıdır. ROI’nin bu bağlamda oldukça kritik bir dezavantajının da bulunduğunu ifade etmek yerinde olacaktır. ROI hesaplanırken yatırımın ne kadarlık bir süre boyunca tutulacağı hesaplamaya dahil edilmemektedir. Yani ROI, yatırımı elde tutma süresini içermeyen bir karlılık ölçüsüdür. Buna karşın amacı potansiyel yatırımları kıyaslamak olan yatırımcılar için son derece faydalı sonuçlar sağlayabilecek bir hesaplama olarak karşımıza çıkmaktadır. ROI hesaplamasının nasıl yapılacağına gelecek olursak aşağıda sizin için hazırlamış olduğumuz formülü takip etmeniz yeterli olacaktır. ROI hesaplaması için öncelikle yatırımın net getirisini tespit etmeniz gerekecektir. Ardından ise yatırımınızın ROI hesaplamasını gerçekleştirebilirsiniz. ROI hesaplaması kapsamında sizlerle yaygın bir biçimde kullanılan iki farklı hesaplama metodunu paylaşıyor olacağız. Bu metotlardan ikincisinin ne anlama geldiğini ise ROI ne olmalı konulu alt başlığımızda açıklıyor olacağız.
- Formül
Yatırımın Nihai Değeri (yatırımın mevcut getirisi) – Yatırımın Başlangıçtaki Değeri = Yatırımın Net Getirisi
ROI = Net Getiri / Yatırım Maliyeti x 100
- Formül
(Ürün Başı Elde Edilen Kar x Reklam kampanyası Kapsamında Satılan Ürün Adedi – Reklam Kampanyasının Maliyeti) / Reklam Kampanyasının Maliyeti
ROI Nasıl Yorumlanır?
ROI hesaplamalarını yorumlarken birkaç noktayı göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Bu bağlamda ilk önce ROI’yi tipik olarak yüzde biçiminde ifade edilecek bir şekilde hesaplamalısınız. Çünkü bu şekilde anlaşılması çok daha kolaydır. Bununla birlikte yatırım getirisinin pozitif veya negatif olabilmesi durumlarında ROI’nin paydaki net getiriyi içerdiğini de aklınızda bulundurun. ROI hesaplamanız pozitif bir netice veriyorsa bu, net getirilerin siyah olduğu anlamına gelir. Çünkü bu durumda yatırımınızın toplam getirisi toplam maliyetlerini aşmaktadır. Buna karşın ROI hesaplamanız negatif bir netice veriyorsa bu, yatırımınızın toplam maliyetlerinin toplam getirilerini aştığı anlamına gelecektir. Bu durumda da net getiriler kırmızı renkte olacaktır. Bu durumun açıklaması ise söz konusu yatırımın bir kayıp yaratacağı şeklindedir. Eğer ROI hesaplamasını en yüksek doğrulukla gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle toplam getiri ve toplam maliyetleri dikkate almanız gerekmektedir. Rakip yatırımlar arasında bir kıyaslama yapabilmeniz adına senelik ROI hesaplamasını dikkate almanız gerekmektedir.
ROI Ne Olmalı?
Eğer bir süredir dijital pazarlama dünyasının içerisinde bulunuyorsanız ROI’nin bu dünyadaki en temel metriklerden birisi olduğunu da hali hazırda biliyorsunuzdur. Çünkü ROI metriğini incelemek, hemen hemen her türlü yatırımınızın performansını analiz edebilmek bakımından oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Peki ROI ne olmalıdır? Madem dijital pazarlama sektöründen konuya giriş yaptık, bu sorunun da cevabını bu sektör üzerinden yanıtlayarak devam edelim. Öncelikle dijital pazarlama çalışmalarında verimli bir reklam kampanyası için ROI’nin her zaman 1’in üzerinde olması gerekir. Haydi şimdi bu konuyu bir örnek üzerinden anlatarak daha açık bir hale getirelim.
Örneğin e-ticaret web sitenizde 40 TL kar ile bayan çantaları sattığınızı varsayalım. Bu çantalar için de 2000 TL’lik bir reklam yatırımı gerçekleştirmiş olun. Bu reklam yatırımınızın size tam 160 adet çanta sattırmış olduğunu da denkleme ekleyelim. Bu durumda bu reklam yatırımınızın ROI hesaplaması şu şekilde olmalıdır:
ROI = (40 x 160 – 2000) / 2000 = 2.2
Yukarıdaki hesaplamaya göre dijital pazarlama çalışmalarınız kapsamında başlatmış olduğunuz reklam kampanyası oldukça verimli. Bu reklam kampanyası, ROI hesaplaması neticesinde elde edeceğiniz rakam 1’in üzerinde olduğu sürece sizin için verimli olmaya devam edecektir. Bu bağlamda bunun tam tersi bir durumla karşılaşmanız halinde ise söz konusu reklam kampanyasının artık kardan çok zarar sağladığını anlayabilirsiniz.
Hangi Sektörler En Yüksek Yatırım Getirisine Sahiptir?
Günümüzde yatırım konusunda en dikkat çeken soruların başında “hangi sektörlere yatırım yapılmalıdır?” sorusu yer alıyor. Bunun cevabı, içinde bulunulan döneme ve sektöre göre elbette farklılıklar göstermektedir. Zaman içerisinde belli bir sektörde ROI değişkenliği olması; sektörel rekabet, teknolojik gelişmeler&değişimler ve tüketici alışkanlıklarındaki değişiklikler ile yakından ilgilidir. 2022 yılında en fazla yatırım getirisine sahip olması beklenen sektörler arasında otomotiv sektörü başı çekiyor. Ayrıca otoriteler tarafından pandeminin sağlık sektörüne kazandırdığı ivmenin 2022 senesinde de kendisini göstermesi beklenmektedir. Bunlara ek olarak; bilgi teknolojileri, havacılık ve uzay sektörü de 2022 yılında yüksek yatırım getirisine sahip olabilecek sektörlerdendir.
Portiga Kurucusu